מסאפר יטא שבדרום הר חברון הוא שטח שנמצא באזור C – כלומר נתון לשליטה מלאה של הצבא וממשלת ישראל. ישראל הכריזה על שטח אש באזור – למרות שהשטח מחוץ לקו הירוק, למרות שזה מנוגד לדין הבינלאומי ולמרות שחיות שם קהילות חקלאיות כבר שנים רבות. את אלה, קבע בג"ץ השנה, יש לגרש!
הריסות הבתים ובתי הספר כבר החלו, הצבא כבר מונע גישה לתשתיות בסיסיות כגון מים וחשמל וכבר החל באימוני באש חיה ובטנקים בתוך הכפרים. מי שמושפעות יותר מכולם אלה הנשים של מסאפר יטא – שאת קולן כמעט אף אחד לא שומע.
הגירוש משפיע על כל תושבי מסאפר יטא, אך על הנשים באופן מיוחד. הנשים שהתראיינו דיווחו על פגיעה חמורה בזכויות בסיסיות: היעדר נגישות למים והיגיינה, היעדר נגישות לשירותי בריאות בסיסיים, פגיעה בחינוך ילדיהן – ובעיקר חינוך בנותיהן. הנשים של מסאפר יטא כבר לא יכולות לקחת חלק בנטל הפרנסה של הבית, הן אלה שנושאות במלוא נטל הטיפול בפצועים של המאבק נגד הגירוש ומטפלות בילדים והילדות אשר איבדו את בתי הספר שלהם.
ישראל מחוייבת לפי החלטת האו״ם 1325 להתחשב בשיקולים מגדריים בסכסוכים חמושים ובאזורי משבר – אך לנשים ממסאפר יטא אין שום מקום בשולחן קבלת ההחלטות, וצרכיהן המיוחדים לא נמצאים במערך השיקולים של מדינת ישראל שעומדת לגרש אותן מבתיהן בכל רגע.
לאחרונה הארגונים ״איתך-מעכּי – משפטניות למען צדק חברתי״ ומרכז א-טופולה פרסמו נייר עמדה בנוגע להשפעת הגירוש ממסאפר יטא על הנשים שחיות שם, אותו כתבה עו״ד ריהאם נסרה ועליו חתומים 40 ארגוני חברה אזרחית.
תקציר ניר העמדה.docx
דרישותיהן של הנשים הפלסטיניות ממסאפר יטא ברורות ובסיסיות: "הפסיקו את הפרת הזכויות שלנו. עצרו את הגירוש. הצטרפו למאבקנו להגן על הבית שלנו, על זכויות ילדינו לחינוך ולבריאות, לתנועה, לפרטיות, לחיים בביטחון, בכבוד, ולזכותנו להגדרה עצמית".
אנו מאמצות את דרישותיהן של הנשים הפלסטיניות, וקוראות לכל הנמצאים והיושבות מסביב שולחן קבלת ההחלטות, ואלה שיש להם/ן גישה או השפעה על מוקדי קבלת ההחלטות – לעשות כן גם. להרים קול!