מרכז הזכויות לנשים הבדואיות נוסד בשנת 2006 בסניף העמותה הדרומי בבאר-שבע על מנת לתת מענה כולל לבעיות משפטיות וסוגיות חברתיות שזוהו בשטח בקרב הנשים הבדואיות.
הסיוע הפרטני שניתן ב'קו החם' של המרכז
במסגרת המרכז אנו מעניקות ייעוץ וייצוג משפטי לנשים.
יחד עם עורכות דין של המרכז ורכזת המרכז, אנו מעניקות סיוע וייצוג משפטי לעשרות נשים בדואיות בשנה, אשר סיפוריהן האישיים ומאבקן מול רשויות המדינה מתורגם למאבק על זכויות המגיעות להן בדין.
ניסיון רב השנים בטיפול וייצוג נשים בדואיות סייע לנו לגבש את ההבנה חברתית ומשפטית בסוגיות המעסיקות את הנשים הבדואיות.
עיקר העיסוק במסגרת מרכז הזכויות הוא בסוגיות:
- ביטוח הלאומי ובייחוד נושא הבטחת הכנסה וזכאותן של נשים חד הוריות לגמלה בזכות עצמן. [בג"צ אחרון]
- ליווי פרטני בהגשת תלונה במשטרה ובהליכים משפטיים לנפגעות אלימות במשפחה.
פעילות חקיקה ומדיניות במרכז
בנושאים של תעסוקה, בטחון סוציאלי, פוליגמיה ואלימות אנו פועלות מול שירותי הרווחה, המשטרה, המשרד לביטחון פנים וגורמים בקהילה כגון טיפות חלב ומרפאות.
אנו פועלות בשיתוף הפעולה יחד עם ארגונים רבים בנגב ובייחוד ארגוני הנשים הבדואיות. בנושאים בהם המרכז עוסק אנו מפרסמות דו"חות, ניירות עמדה, מגישות עתירות לבג"צ ובתי משפט לענייינים מנהליים וכן פועלות בוועדות השונות בכנסת, על מנת להביא את עמדתן של הנשים הבדואיות ולהציב את בעיותיהן על סדר היום הציבורי.
הפתרונות המוצעים על ידנו בניירות העמדה השונים מבקשים לחזק את המענה ההוליסטי בטיפול בצרכים של הנשים הבדואיות, לשפר באופן משמעותי את ההגנה הניתנת להן על ידי שירותי המדינה מפני אלימות, לחזק את ביטחונן הכלכלי של הנשים, כולל את הוצאתן ממעגל הבטחת הכנסה למעגל העבודה באופן ראוי והולם את כישוריהן ולפתוח בפניהן אפשרויות והזדמנויות.